Last FM - avagy mit hallgatsz, szomszéd?!

pfs 2009.01.29. 23:28

 



Na, az alábbiak,  "azafajta" összeollózott cikk, most szándékosan és kitettem a linkeket is, amolyan "LastFm - Music for Dummies".

lényege, hogy használjátok a YouTube listák helyett és kiméljük a sávszélességet... ;-) Töltsd le a szoftvert és használd, jelöld be kedvenc zenéidet és hallgasd, ja persze először regisztrálnod kell magad... ;-)


"A Last.fm segítségével saját ízlésünkre formálhatjuk internetes rádiónkat.

A Last.fm széles zenei választékkal szolgál - reklámok és megszakítások nélkül. A telepítés során további plug-in-okat ad rendszerünkhöz, így a zeneszámok automatikusan Windows Media Player-rel vagy iTunes-szal kerülnek megnyitásra. A Last.fm hallgatásához regisztrálnunk kell a Last.fm oldalán."
"A Last.fm egy internet rádióállomás és zeneajánló rendszer, amely 2005 augusztusában egyesült a hasonló Audioscrobbler-rel. A rendszer részletes nyilvántartást vezet minden felhasználó zenei ízléséről. Automatikusan rögzíti a rádióállomáson meghallgatott – egy kollaboratív szűrő segítségével összeválogatott – számokat valamint a Last.fm plugin (bővítmény) segítségével az egyéb zenelejátszókon hallgatott számok adatait is.

A nyilvántartást megtekinthetjük egy testreszabható webfelületen, amelyen van némi social networking szolgáltatás és a kedvenceinkhez hasonló művészek hallgatását is felajánlja."

"A Last.fm felhasználói alapvetően kétféle módon alakíthatják zenei profiljukat: ha valamely lejátszó programban zenét hallgatnak (amit az Audioscrobbler plugin jegyez), vagy ha a Last.fm internetes rádióját használják a Last.fm kliens programmal. A lejátszott dalokat a rendszer elnaplózza, és az ebben szereplő előadókból/dalokból kalkulálja ki a heti és összesített toplistákat, valamint az ajánlott zenéket („My Radio”). Ezt az automatikus zenefeljegyzést scrobbling-nak nevezték el. A felhasználói lapok tartalmaznak egy „Recently Played tracks” részt, ahol a legutóbb hallgatott számok jelennek meg. Ez, és a további listák elérhetőek olyan formátumban, amivel könnyedén beilleszthetők egy blogba vagy egy internetes fórumra aláírásként."

"A Last.fm rádióállomásai jelentős mértékben személyre szabhatóak. Az állomások profilját a felhasználó személyes zene-nyilvántartásai alapján a szomszédokéin vagy a kedvencnek jelölt számok alapján állíthatjuk össze.

Közös érdeklődésű vagy egymáshoz közel élő csoportoknak is lehet csatornája, ha elegen összegyűlnek, hasonlóképpen minden cimkéhez tartozhat csatorna, ha elég zene gyűlt össze egy cimke alatt.

Egy művész lista alapján is létrehozhatunk állomást és minden művész lapján megtaláljuk a hozzá hasonló művészek és a rajongóik rádióit is.

Az állomások mp3 adatfolyamot (stream) használnak, ami 128 kbit/s 44.1 kHz-en van kódolva, ezt a weblap flash lejátszóján, vagy a letölthető Last.fm kliensprogrammal hallgathatjuk. Ezen kívül van még jónéhány közösség-által-fejlesztett lejátszó valamint egy proxy is.

2007. februári fejlemény, hogy a regisztrált felhasználók beépíthetik a lejátszót a saját honlapjunkba vagy blogjukba."

http://hu.wikipedia.org/wiki/Last.fm

"A 2008-as év egyik leggyorsabban növekedő zenei szolgáltatása lett az amerikai piacon a Last.fm. Felhasználóinak számát annak ellenére tudta megháromszorozni az USA-ban, hogy a Warner Music Group a YouTube mellett innen is letiltotta zenéinek on-demand lejátszását."

http://www.hwsw.hu/hirek/37877/lastfm_last.fm_zene_web_online_ondemand_radio_warner.html

"Hazánkban 2009-től lesznek elérhetőek a Last.fm online rádióadása a Vodafone mobiljain. Ehhez majd egy úgy szoftvert kell feltelepíteni az eszközkre. A programban benne lesz az úgynevezett scrobbling funkció, ami figyeli lejátszott zenéket, és ez alapján elkészíti a júzer zenei profilját. A profil segítségével más zenéket ajánl, amik valószínűleg tetszenek majd a júzernek. Így még hasznosabb lesz a Music Store zenebolt."

http://cellanaplo.blog.hu/2008/12/19/last_fm_a_vodafone_mobiljain

"A Last.fm gyakorlatilag a kedvenc szolgáltatásom kerek e világon, de ez titok, meg általában az újításokra is nyitott vagyok, úgyhogy nekem papírforma szerint most örülnöm kellene, hogy itt az új Last.fm. És én örülök is! Táncolóbanán! Hát de tényleg, a régi már nagyon idejét múlt volt, meg kicsit idétlen is, egyértelműen kellett a váltás, már nagyon ideje volt. Az új dizájn szerintem nagyon rendben van, a nagyobb avatarok és a nagyobb-csillogóbb képek a muzsikusokról mindenképpen jót tesznek, feldobják a szaggatott fejléceket leszámítva igencsak egyszerű dobozos kinézetet. De ez a világos, friss hangulat sem ártalmas szerintem.

Viszont nem csak átszkinelték, át is strukturálták az oldalt, szinte semmi nem maradt a régi. A legnagyobb újdonság a Library, ilyen ugye már a mindenféle zenelejátszókban is volt, valószínűleg nem véletlenül került be valami hasonló ide is: gondolom nem kell sokat várnunk, egyre többen fognak a Last.fm-ről (ből/en/ben/mel) zenét hallgatni, mindenféle telepített zenelejátszó meg rádió nélkül. És hát egy ilyen szép célt nem lehet alapvető módosítások nélkül meglépni, úgyhogy fejlesztgettek mindenfélén, ami ezt segítheti: better browsing, evident playability, instant recommendations, ahogy azt írják The Next Generation című postjukban a fejlesztők. (Vegyük észre: next generation!)
Ami még sokaknak örömöt okozhat, az a folyamatos stat a korábbi heti/esetleg frissítések helyett. Kíváncsian várom, hogy ez majd milyen irányba módosítja a last.fm-addikciómat, az mondjuk már biztos, hogy vasárnapra és hétfőre már nem jutnak olyan izgalmak, mint korábban."

http://publik.wamma.hu/2008/07/20/forr-a-lastfm-bus-tengere/

 
 

 

 

 

Címkék: last fm

komment

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása