5. heti összefoglaló avagy "silky gloss - weekly IT not to gloss over"

pfs 2009.02.02. 00:35

 

mi is történt a héten informatikailag? Nézzük...

 

Gmail Offline - ez az a funkció, amit eddig én is hiányoltam, habár a Google Documents-hez már eddig is használtam. Nos, kiváncsi voltam, mit csinál a sokezer mailemmel, mennyi helyet foglal, kiváltja-e az Evolution-t.

[frissitve] Hogy ezt az új funkciót használni is tudjuk, a beállitások menüpont alatt válasszuk ki az angol vagy német nyelvet, majd az új fülön (Labs) engedélyezzük a Gmail Offline funkciót. Ezekután állitsuk vissza magyar nyelvre, majd kattintsunk az új "Offline 0.1" menüpontra és innentől a szokásos eljárás: telepitsük és használjuk...

A digitális aláirással kapcsolatban tisztában voltam, hogy az továbbra is a helyi kliens erénye és nem kerülhető ki. Pedig azért zseniálisnak tartanám, ha végre hardver függetlenül tudnám használni. Jó, tudom, vannak erre módok, de ha USB kulcsos verziót használok, minden, épp használt gépen telepitenem kell a tanusitványomat és csak igy használható. Nos, Linux alatt USB levelezőklienst használni nem egyszerú, Windows felületen pedig a theBat mobil változata megfelel nekem erre a célra. De minek mindig switch-elni?

 

Persze a héten még az Open Source Business Award-ot is kiosztották Nürnberg-ben.

 

Ennél súlyosabb, persze van némi igazsága, az új szlovák KRESZ-nek: Azok a gyalogosok, amelyek, fülhallgatóval vagy hasonlóval átkelnek az utcán, akár zebrán is, jókora (135,- Euro) helyszini birságra számithatnak, amennyiben a rend őrei szeme láttára teszik.

és persze 1 újabb, talán nem haszontalan Google szolgáltatás, a Measurement Lab (M-Lab), amely saját internetkapcsolatunk tesztelését végzi el sok, adatvédelmi szempontból is. (pl. torrent-korlátozás)
1 eredményes teszt igy néz ki és persze bekerül az adatbázisba is:
Blip FM - hh hatására a Turulcsirip-en elszabadultak a zene-tweetek. Személyem szerint, nem olyan nagy fejlődés, mert a Twittert-t alapvetően információszórásra használom, üzenek sok mindenkinek, vagy csak egyszerűen posztokat hozok (igen, én is) nyilvánosságra. A zenei izlésem más kategória, erre használom a Pidgin Music Tracker-t, amely vmelyik (MSN, Googletalk, Yahoo) csatornán megosztja az éppen hallgatottakat, legyen az saját, LastFM, vagy akármi.

 

Doransky találóan fogalmazott: "Ezt a Blip Fm-es Twitterbe mászós dolgot nem értem, nem azért járunk ide, mert közös lenne a zenei ízlésünk." Bevallom, azért néha szoktam irni épp mi az aktuális favourite, de nem ezzel a link-eléssel. Sávszélességpazarlás, akárcsak a körmailek... Amúgy Open Eyes -Snow Patrol szól éppen... ;-) nem keverendő a "Shut Your Eyes" cimű számukkal. (lásd előző posztot)

Épp gondolkodom, hogy amolyan heti összefoglalónak milyen találó cimet lehetne adni... Nyilván angolul kellene, a könnyebb tag-elés miatt... Hmmmmmm... "Silky gloss - weekly IT not to gloss over"? Ebben megvan a 2értelműség is, mint akár az 1értelmű kijelentés is. Kitalálom még, addig ez lesz az ideiglenes, working title.

Biene Awards - 1ik szivem csücske elismerés  ;-) erről majd irok még 1 részletes posztban, mert itthon úgysem veszi figyelembe sok ember, bár ehhez kapcsolódóan a kormányzati és közigazgatási oldalak nagy része akadálymentesitett. Ugye Obama beiktatása másnapján rögtön feltűnt az új webes kommunikáció is. Figyelemre méltónak találom, hogy az eddig csak hiresztelésből ismert elavult technikát felváltja a Twitter, Blackberry és társaik az USA-ban.

 

komment

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása