Hazai BitTorrent blokkolás nincs is? avagy ISP ellenőrzés mindenkinek...

pfs 2009.02.03. 11:40

 

 

Múlt héten már volt szó

 

1 új Google kezdeményezésről,
amit itt kissé részletesebben bemutatnék:

 

M-Lab (Measurement Lab)

Ez több, eddig is működő K+F projekt, amit a Google csupán csokorba gyüjtött, biztosított hozzá szabad szerver kapacitást, majd kifelé új kezdeményezésként kommunikál a felhasználók felé, akik elismeréssel nyugtázzák a keresőóriás és több civil szervezet, kutatóintézet (Planetlab, New America Foundation, stb.) együttműködését.

Eddig a felhasználóknak nem nagyon voltak eszközei, hogy az internetcsatlakozásukat ellenőrizzék, a letöltés/feltöltés- vagy pingmérések csupán a szolgáltató biztositott/hitelesitett szerverein szolgálhattak bizonyítékul reklamáció esetében. A külföldi szerverek eredményei a külföldi sávszélességosztás miatt eleve nem megbízható adatként kezelhető, sokszor rossz eredményeket mutattak. speedtest.net , wieistmeineip.de

Erre az igényre alapozva 2003 több külföldi kutatóintézet biztosított szabadon hozzáférhető hálózati alkalmazásokat illetve online mérési lehetőségeket, amelyek a Planetlab-ba tömörültek. Ide tartozik a német Max-Planck-Kutatóintézet is, ahonnan a következő Magyarországra vonatkozó adatokat kaptam:
Marcel Dischinger megemlíti, ezek az adatok a 2008 március és 2009 januárja közötti mérési ereményekre támaszkodnak és csupán 1, azaz egy! felhasználó esetében találtak blokkolt kapcsolatot. Mivel ugyanazon internetszolgáltató esetében más felhasználónál nem mutatkozott ez a blokkolás, egy rosszul beállított tűzfalat feltételez.

 

A Glasnost, találóan elnevezett java-alapú alkalmazás, 2 hosszabb-rövidebb tesztlehetőséget biztosít a felhasználók számára, a BitTorrent adatforgalom blokkolás kiszűrésére a szolgáltató által. Ez az eredmény a következőképpen néz ki:

Előzmény, hogy az USA-ban nagy botrányt kavart a Comcast P2P adatforgalom szűrése ill. részleges blokkolása a felhasználók tudta nélkül, emiatt az FFC (amerikai NHH-Nemzeti Hírközlési Hatóság) nyílvánosan is bírálta a céget. Itthon is mindig panaszkodnak a felhasználók, hiszen minden szolgáltatói szerződés apró betűs részeiben, megbújik valahol az a kitétel, hogy túlzott adatforgalom miatt felmondhatják ezt. Ebből régebben voltak, vannak is viták különböző fórumokon, miként célszerű ezt megkerülni.

 

Szögezzük le, alapvetően nincsen tartalomszűrés és tiltás, csak sávszélességkorlátozás. (állítják szolgáltatóink) A Google, saját elmondása alapján, az internetes semlegesség egyik élharcosa, amit nem mindenki értékel így. 2008 decemberében a Wall Street Journal egyik cikkében utalt "megint" a Google lassan monopóliumszintet elérő helyzetére, amit ők nyomban dementáltak, bár kétségtelenül sokszor kritizálta az ISP-k (internetszolgáltatók) gyakorlatait a hálózati forgalom prioritásával kapcsolatban, hogy saját adatforgalmának előnyhez juttatását elérje.

Mivel ezidáig ez nem vezetett eredményre, gondolom én, a Google ezen offenzíva keretében támogatja a már létező, az internet "átláthatóságát" kutató projekteket, nemcsak anyagilag, hanem szerverkapacitással is. Így az év végéig 36 szervert bocsát rendelkezésre, az USA és Európa 12 különböző helyszínén, a projektbe tömörülő kutatóintézetek számára, amelyek kezdetben 3 alkalmazást biztosítanak:

  • Network Diagnostic Tool: sebességmérés
  • Glasnost: BitTorrent blokkolásának elemzése
  • Network Path and Application Diagnosis: az adatkapcsolat utolsó "kilométereinek" ellenőrzése
A legérdekesebb tool bizonyára a bejelentett "DiffProbe"-t lesz, ami az esetleges prioritások kiszűrésére szolgál, ill. a felhasználók egyenrangúságát vizsgálja. Tudjuk, hogy a hálózati eszközök mire képesek illetve milyen következményei vannak 1 akár rosszul konfigurált router-nek. (webisztán)

 

Megjegyzem, hogy az EFF (Electronic Frontier Foundation) is egy hasonló, internetkapcsolat elemző tool-t biztosít, de a "Switzerland" elnevezésű szoftver kezelése lényegesen bonyolultabb az M-Lab szolgáltatásainál.

Összegezve nyugodtan állíthatjuk, hogy ezek a szolgáltatások a mezei júzer (otthoni felhasználó) számára érdekes és hasznosak lehetnek és valóban az internetszolgáltatókat is inspirálhatják abban, hogy a hirdetett minőséget és stabilitást biztosítsa, akkor is ha a Google részletes addatokat kap rólunk és szolgáltatónkról, amivel nem tudni, mit fog kezdeni... ;-)

 

Címkék: bittorrent upc

komment

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása