Ubuntu reload avagy Ubuntu 10.04 előzetes: Yahoo Purple - Mac OS look & Windows Aero feel

pfs 2010.03.17. 01:23

 Hamarosan, a menetrend féléves ciklusa szerint, április végén érkezik az új Ubuntu 10.04 verzió, ami ráadásul LTS, tehát 3 éves garantált frissités & támogatást fog kapni, ezáltal céges használatra javalott. 

Nemrég jelent meg az Ubuntu új lógója, de nemcsak ennyiben merülnek ki a változások, ugyanis a lassan 5 éves barna árnyalatok (szerintem VÉGRE! halleluja) lecserélődnek lilára. Emiatt a jelenlegi béta-verzió, számomra amolyan Yahoo lila Mac OS ihletésű egy kevés Windows Aero-val. Nem feltétlen rossz koncepció, miért is ne gyúrnánk a konkurrens termékek javából sajátot, hivhatjuk inspirációnak is. Lényeg a lényeg, mások szerint is jól mutat az új Radiance design és ez nemcsak a frissen telepitők számára elérhető, hanem a korábbi verziókhoz is telepithető az új desktop-theme.

 


 


Az új köntös, az UBUNTU márkanév új poziciónálásához tartozik. 2004-ben, amikor a projekt indult, harsogták a "Linux embereknek" szlogent, ehhez tartozott a "3 ember kézenfogva" kép is. Igy szólt: "A person with Ubuntu is open and available to others, affirming of others, does not feel threatened that others are able and good, for he or she has a proper self-assurance that comes from knowing that he or she belongs in a greater whole and is diminished when others are humiliated or diminished, when others are tortured or oppressed."

A cél, olyan Linux-ot létrehozni ami mindenki számára könnyen érthető és hozzá olyan közösséget létrehozni, amely egymást segiti, támogatja, nem lett elvétve. Mára elfogadott, könnyen telepithető és személyes tapasztalataim is mutatják, informatikai analfabéták számára is könnyen kezelhető rendszerré nőtte ki magát. (Gentoo-Guruk kuss...)

Ezt az érzést hivatott erősiteni az új verzió: A "bujós"-érzést szimbolizálja az Ubuntu közösség az együttműködés és szabadsággal, precizitás (a fejlesztéskor) és (a rendszer) megbizhatósága csak hozzáadott érték. Az Ubuntu mint márkanév nem csak a legsikeresebb közösségi Linux, hanem a minőségi szoftver - értsd alkalmazások - cimére is pályázik.   

Az irány egyértelmű: Ubuntu Linux a jövőben nemcsak a magánfelhasználókra céloz, hanem a tipikus Microsoft vadászterületeken is akar garázdálkodni, ahogy a Red Hat és a Novell is megmutatta már. Az Ubuntu-kiadó Canonical cég ugyanis továbbra is csak piros számokat produkál, ahogy CEO Jane Silver nemrég egy interjúban elmondta, ezt ellensúlyozza Mark Shuttleworth, aki a fejlesztéseket évről-évre milliós összegekkel támogatja.

A régi Ubuntu lógó... Az új márka-imázs (sokszor tévesen imidzs-nek ejtve) azonban nem minden, változik a Canonical üzleti stratégiája is. Ez kezdődött a menedzsment átcsoportositásval: Mark Shuttleworth, az Ubuntu és Canonical pénzforrása, nemrég feladta vezérszerepét, amelyet Jane Silver vett át, akinek helyét Matt Asay vette át, aki COO-ként folytatja és a vasgyártók (akik Ubuntu-t gyárilag feltelepitenek, pl. DELL, Lenovo) és szoftvergyártók (akik Ubuntu-ra portálják és minősitik alkalmazásaikat) koordinálásáért lett felelős. Asay, évek óta, saját The Open Road blogjában ir, na most figyelj, szabad forráskódú szoftverek alkalmazásáról céges környezetben, ezáltal hozza magával a megfelelő kapcsolatrendszert.

 

... és a 10.04 új köntöse: A céges területek felé kacsintás azonban nem jelenti automatikusan - a Canonical legnagyobb erényének tartott - közösség szem elől tévesztése. Ezzel közvetlenül pénzt nem lehet keresni, ez tiszta sor: magánfelhasználó nem fog támogatási szerződést kötni (minek is) és a cég tartja magát igéretéhez, hogy Ubuntu Linux mindig szabad és ingyenes lesz.

Ahhh, amiről nem irtam még: Nemhiába a cimválasztás, ugyanis a Firefox alapértelmezett keresője a (Microsoft Bing)-Yahoo kereső lett, szerintem innen jön a "Született feleségek utca" szinárnyalata is. Ez a megállapodás mutatja, hogy lehet egy hűséges közösséget pénzzé tenni. Ugyanez vonatkozik a tervezett zene-boltra is , ahol a 10.04 felhasználóinak jelentős kelet-európai tuti nem tud majd vásárolni, - üdv az App store-nak - elképzelhetőnek tartom ugyanis, hogy ez az igazi cél, mert ha mindenki a felhőbe vonul, akkor kevesebb támogatás is kell.

Mindenesetre itt az idő, hogy nagy dobás legyen az Ubuntu 10.04, mert a 3 éves asztali verzió és 5 éves szerver frissitési támogatás, cégek számára is vonzóvá teszi. Mindemellett a Canonical 5 évvel és kb. 300 fejlesztővel a háta mögött már nem 1 startup és megmutathatja hogy Ubuntu Linux üzleti modellként is tud működni - Mark Shuttleworth visszavonulása akár igy is érthető.

 UPDATE: Ubuntu 10.04 előzetes beszámoló/teszt készül...

komment

süti beállítások módosítása